علل ، علائم و درمان سرطان معده آماده شد
تعریف
سرطان معده که به سرطان شکمی هم معروف است، سرطانی است که در ناحیه معده و ناحیه بالایی شکم شما رخ میدهد. سرطان معده یا چنگار معده (به انگلیسی: gastric cancer) نوعی سرطان است و شایعترین فرم آن، آدنوکارسینوم یا سرطان غددی در معده است. سرطان معده را میتوان رشد بدون کنترل سلولهای بدخیم در معده دانست. سایر فرمهای کمتر شایع سرطان معده، شامل لنفوما (سرطان درگیر کننده سیستم لنفاوی) و سارکوما (سرطان بافت همبند مانند عضله، چربی یا عروق خونی) است. سرطان معده سالیانه باعث مرگ حدود یک میلیون نفر در سرتاسر جهان میشود.میزان شیوع سرطان معده در کشور آمریکا نسبتا کم است و این سرطان در کشورهایی از جمله چین و ژاپن شایعتر میباشد. سرطان معده به انواع مختلفی تقسیم میشود و معمولترین نوع آن(حدود 90 تا 95 درصد از کل انواع) سرطانی است که در ناحیهی غددی معده رخ میدهد. سرطان معده در صورتیکه بموقع تشخیص داده شود، ممکن است درمان شود، اما متاسفانه در مراحل پیشرفته بیماری نتیجه خیلی رضایت بخش نیست. سرطان معده بیشتر در افراد میانسال و مسن دیده می شود و در آقایان بیشتر از خانم ها دیده می شود. سابقه عفونت های هلیکو باکتر پیلوری می تواند علت مهمی در ابتلا این بیماری باشد و همچنین زمینه ژنتیک نیز می تواند سبب ایجاد سرطان در افراد جوان و میانسال باشد. این سرطان ممکن است همراه سرطان هایی مانند سرطان کلیه، مغز و پوست نیز دیده شود.
علائم و نشانه ها
از نشانه ها و علایم شایع سرطان معده میتوان به کاهش اشتها، کاهش وزن، کمخونی، درد معده، علائم مبهم سوءهاضمه مانند آروغ زدن، استفراغ خونی، احساس پری معده حتی پس از خوردن مقادیر اندک غذا، مدفوع سیاه، تهوع و استفراغ، درد بالای شکم، سوزش سردل و علائم شبیه به زخم معده خستگی ،احساس نفخ پس از غذا خوردن ،احساس سیری پس از خوردن کمی غذا،سوزش شدید و مداوم معده ،سوءهاضمه شدید و درمان نشدنی ،حالت تهوع مداوم و بیدلیل ،درد معده ،کاهش وزن بیدلیل ،وجود خون در مدفوع (خون سیاه و قیری رنگ در مدفوع) ،استفراغ خونی ،خستگی و کم خونی اشاره کرد.
علل و عوامل خطرساز
مصرف زیاد و طولانی مدت غذاهای کنسرو شده، غذاهای دودی، غذاهایی که مواد نگهدارنده دارند و نیز غذاهای مانده از عوامل زمینه ساز سرطان معده هستند. پس از مصرف غذاهای بیرون و آماده تا حد ممکن پرهیز کنید. دلیل قطعی ابتلا به سرطان معده هنوز شناخته نشده است، با اینحال عواملی که در ادامه بیان میکنیم خطر ابتلا به این سرطان را افزایش میدهد:
جنسیت. مردان دوبرابر بیشتر از زنان در خطر ابتلا به این سرطان هستند.
نژاد. نژادهای آفریقایی-آمریکایی و آسیایی در خزر بیشتری هستند.
ژنتیک. مشکلات ژنتیکی و یا سندرمهای ارثی سرطان خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش میدهد.
ناحیهی جغرافیایی. سرطان معده در ژاپن، شوروی سابق و آمریکا و آفریقای مرکزی شایعتر است.
گروه خونی. افرادیکه گروه خونی آنها A مثبت است در خطر بیشتری هستند.
افزایش سن. سرطان معده در سنین 70 تا 74 شایع تر میباشد.
سابقه خانوادگی. درصورت ابتلای یکی از افراد درجهی 1 خانواده به سرطان معده خطر ابتلای دیگران هم دو یا سه برابر میشود.
سبک زندگی. سیگارکشیدن، مصرف الکل و رژیم غذایی کم میوه و سبزی و یا شور، دودی یا حاوی مواد نگهدارنده نیترات دار خطر ابتلای شما به سرطان معده را افزایش میدهد.
هلیکوباکتر پیلوری. آلوده شدن به باکتری که لایهپواننده معده را آلوده کرده و باعث التهاب و زخم معده مزمن میشود، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد.
بیماریهای خاص از جمله ورم معده مزمن، پولیپ معده، متاپلازی روده ای و یا جراحی معده خطر ابتلا به این سرطان را افزایش میدهد.
بعضی از مشاغل خاص از جمله کار درمعدن ذغال سنگ، پالایش نیکل و کارخانههای لاستیک و چوب سازی خطر ابتلا به این سرطان را کاهش میدهد.
درمان بیماری
سرطان معده بوسیله یکی از راه های زیر و یا ترکیب آنها درمان میشود:
جراحی برداشتن معده (gastrectomy) که برای برداشتن کل معده و یا بخشی از معده و همچنین نواحی اطراف آن انجام میشود.
شیمی درمانی.
پرتو درمانی.
در مراحل ابتدایی، جراحی و برداشتن تومور اولیه میتواند موثر باشد. زمانی که سرطان گسترش یافته باشد میتوان برای جلوگیری از خونریزیهای طولانی و انسداد معده از روش جراحی استفاده کرد. شیمیدرمانی نیز ممکن است در افرادی که سرطان در آنها گسترش یافته باشد، استفاده شود و موثر باشد.استفاده از رادیوتراپی بخصوص همراه با شیمیدرمانی ممکن است برحسب صلاحدید پزشک استفاده شود. با وجود این که شانس معالجه این بیماری در مراحل پیشرفته کم است باید توجه داشت که هیچ کس نمیتواند میزان بهبودی و پاسخ هر فرد را به درمان به طور دقیق پیشبینی کند چراکه نوع سرطان و نحوه پاسخ بدن به درمان هر فرد به فرد دیگر میتواند متفاوت باشد. در این بین حالات روحی و روانی مناسب میتواند در درمان بسیار موثر باشد.
پیشگیری
از آنجاییکه دلایل ابتلا به سرطان معده کاملا مشخص نیستند، پس راههای پیشگیری قطعی از ابتلا به سرطان هم نمیشود بیان کرد، بااینحال موارد زیر خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش میدهند:
– از کشیدن سیگار خودداری کنید. اگر شما یسگاری هستید آنرا ترک کنید، زیرا که سیگار خطر ابتلا به انواع سرطان از جمله سرطان معده را افزایش میدهد.
– رژیمهای غذایی شامل غذاهای دودی، گوشتی و نمک اندود را کمتر مصرف کنید.
– به علائم سوءهاضمه که بیش از چند روز طول بکشند، توجه کنید.
– رژیم غذایی مغذی و متعادل را استفاده کنید.
– در صورت لزوم آزمایشهای سالانه غربالگری را که توسط پزشک توصیه شده انجام دهید.
– استفاده از ماهی و سبزیجات تازه محتوی ویتامینA و C را که احتمال ابتلا به سرطان معده را کاهش میدهند فراموش نکنید.
-گوشت قرمز را به اندازه مصرف کنید. استفاده از گوشت قرمز بیش از 13 بار در هفته احتمال سرطان معده را 2 برابر میکند بخصوص اگر گوشت به صورت کبابی، پخته شود.
-مصرف نمک وغذاهای سرخ کرده را بسیار محدود کنید و برای پخت غذا از روشهایی نظیر بخارپز کردن و پخت در ماکروویو استفاده کنید.
– از مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان نظیر کلم بروکلی، هویج و گوجه فرنگی استفاده کنید
– مصرف پیاز و سیر، خطر سرطان معده را کاهش میدهد.
مصرف بیشتر میوه و سبزیجات. سعی کنید مقدار بیشتری میوه و سبزی از انواع مختلف و رنگهای مختلف مصرف نمایید.
مصرف غذاهای شور و دودی را کاهش دهید.
در صورتیکه به بیماری هلیکوباکتر پیلوری مبتلا هستید، با مصرف آنتی بیوتیک آنرا درمان کنید.
درصورتیکه به بیماری سوزش معده یا رفلاکس مبتلا هستید، برای درمان آن اقدام نمایید.
آلو دکتر