تمام خواص سیب زمینی در طب سنتی

تمام خواص سیب زمینی در طب سنتی  تهیه شد

 

غده ای زیر زمینی علفی چند ساله با ساقه های هوایی به ارتفاع ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر ، برگهای آن مرکب ، برگ های کوچکتر آن با ابعادی غیر مساوی ، گلهای آن برسر شاخه ها و به رنگهای سفید ، صورتی ، بنفش  می باشند  آنها به تدریج تا رسیدن غده زیر زمینی کم رنگ می گردند در مورد محل و محصول سیب زمینی هر اندازه که خاک نرم تر باشد محصول درشت تر خواهد بود زمان کشت آن اوایل اسفند ماه و برای کشت از سیب زمینی هایی که در انبار برای همین منظور ذخیره شده و جوانه زده اند استفاده می شود ، بعد از آماده کردن زمین هر یک از سیب زمینی ها  را از قسمت جوانه زده جدا کرده و به فاصله ۳۰ سانتی متر از هم در دل خاک قرار میدهند بعد از اتمام این مرحله نوبت آبیاری انها مشخص می گردد برداشت محصول در اواخر تابستان و تا اواخر پاییز مرحله به مرحله ادامه دارد.اینطور که گفته شده در گذشته برای اولین بار در کشور آمریکای جنوبی(پرو) وجود داشته که توسط ملاحان اسپانیایی از طریق اروپا به تمام جهان برده شد، باید گفت در کشور عزیزمان در زمان شاه قاجار ناصرالدین شاه  توسط یکی از درباریان بنام میرزا ملکم خان که مسافرتی به فرنگ رفته بود و سیب زمینی را به عنوان تعارف به دربار آورد تا آنکه از سران دربار آنرا در باغهای خود کاشت در ابتدا به «آلوی ملکُم» شهرت یافت بعد از گذشت زمان بسیار هنوز هم در برخی از شهرهای ایران و گاهآ در بعضی از شهرستانهای شیراز آنرا آلوی ملکوم نام می برند .

این غده زیر زمینی مصرف غذایی فراوانی دارد ساق و برگ و گل آن به علت دارا بودن سم سولانین مصرف چندانی ندارد .

سیب زمینی چند نوع است که هر کدام در نوع خود خواص مخصوص دارند  که به ترتیب درباره هر کدام توضیح میدهیم

 

انواع سیب زمینی

نوع استانبولی : دارای پوستی بسیار نازک اندکی براق ، کوچک و تخم مرغی شکل دراز اندکی خمیده به رنگ زرد شفاف.
نوع پشندی :گرد و روی آن فرو رفتگی های بسیاری وجو دارد و به رنگ خاکی اندکی مایل به خاکستری مختصری دیر پز است
نوع آردی : تخم مرغ شکل بزرگ مختصری پهن دارای پوستی زرد کم رنگ چنانچه آنرا کباب کرده یا زیر آتش قرار داده  و یا  داخل فر بگذارید خواهید دید که در هنگام مصرف نرم شده و از هم می پاشد خوراکش لذیذ است، به همین منظور است که آنرا آردی نامیده اند که بهترین نوع سیب زمینی می باشد

 

سیب زمینی خام طبیعت سرد وتر دارد.

سیب زمینی آب پز طبیعت معتدل دارد.

سیب زمینی سرخ کرده طبیعت گرم و خشک دارد.

 

خواص درمانی و روش مصرف

قسمت مورد استفاده : غده  زیر زمینی

اولین توصیه برای مصرف صحیح سیب زمینی این است که از سرخ کردن آن جدآ پرهیز کنید زیرا برای سلامتی زیان بار است که متاسفانه در جامعه امروزی به عنوان یک غذا یا پیش غذای فوری از آن استفاده می شود و به دلیل آگاه نبودن با لذت استفاده می شود غافل از امراضی که در آینده به سراغمان خواهد آمد مانند مهمان ناخوانده خانمانسوز سرطان و امراض دیگری از این دست ، پس باید در حد امکان از سرخ کرده آن خودداری نمایید و به فکر سلامت خود و فرزندان خود باشید ، برای مصرف حداکثر از تنوری یا آب پز و بی نمک میل کنید ، چنانچه تمایل به خوردن سیب زمینی با روغن دارید نوع بزرگ و آردی آن را کباب با تنوری کرده و مقداری کره به دلخواه اضافه کنید با نان تازه گرم گرم میل شود خواهید دید که چه طعم دلپذیری دارد .

در پخت سیب زمینی تنوری مواد آلی مخصوصآ ویتامین های موجود در آن به مقدار حداکثری باقیمانده و مصرف آن مقوی قلب است ،جلوگیری از خونریزی لثه ها کرده و آنها را  محکم و تقویت می کند ، برای معالجه زخم معده میتوانید از نوع استانبولی آن که پر آب تر است استفاده کنید .

دیابت : در نوع استانبولی آن به علت کم بودن نشاسته بیماران دیابتی میتوانند از تنوری شده این نوع سیب زمینی به جای نان استفاده کنند ،

انگل : اگر از کرم معده رنج می برید شبها قبل از صرف شام سیب زمینی را به صورت سالاد همراه با روغن گردو میل کنید باعث دفع کرم می گردد

تورم زیر چشم : اگر زیر چشمان شما ورم کرده  آنرا رنده کرده بعد به صورت ضماد زیر چشم قرار داده ۱ ساعت بعد بشویید تکرار تا بهبودی

خشکی دست و صورت : برای خشکی پوست دست و صورت رتده شده آنرا با شیر مخلوط کرده برای معطر شدن آن کمی گلاب اضافه نمایید دستها و صورت را ماساژ دهید ۳۰ دقیقه بعد شستشو دهید

برق ضدگی چشم : افرادی که در مشاغلی مانند جوشکاری مشغول هستند در صورت برق ضدگی چشم باید سیب زمینی را به صورت ورقهای نازک بریده بعد روی چشم بگذارند چون ورقهای سیب زمینی گرم شدند آنها را تعویض گردانید

آشپزی : اگر در اثر بی احتیاتی غذای شما نمکش زیاد شده نگران نباشید چند دانه سیب زمینی را پوست کنده داخل غذا بریزید و در آخر بیرون بیاورید

چنانچه میخ ، سوزن ، استخوان ماهی بلعیده اید : بدون نگرانی مقداری سیب زمینی را آب پز و سپس رنده کنید با کمی آب مخلوط و بعد از مختصری جوشاندن پوره بدست آمده را میل کنید چند مرتبه تکرار تا شی بلعیده شده را پوره احاطه کرده و دفع گردد

تورم و درد : برای آرام کردن درد یا ورم  آنرا آب پز و سپس رنده کرده و روی محل پهن کنید

رسوب در کتری ، سماور : اگر کتری یا سماور شما رسوب گرفته باید مقدار زیادی پوست سیب زمینی را داخل آن بریزید با مقداری آب آهسته بجوشانید تا رسوب ها از بدنه جدا شوند

درد مفاصل : چنانچه از درد مفاصل رنج می برید مقداری برگ سیب زمینی را با ۱ لیتر آبجوش به مدت ۳۰ دقیقه دم کرده بعد صاف کرده محل را با صاف کرده ماساژ دهید

اسهال : برای بند آوردن اسهال شدید ۴۰ گرم آنرا با ۱ لیوان آبجوش دم کرده صاف شود جرعه جرعه میل کنید.

نکات مهم : سیب زمینی آب پز را نباید بیش از ۱۰ تا ۱۵ ساعت نگهداری کرد

 

نحوه انتخاب و خرید سیب زمینی :

سیب زمینی های سفت را انتخاب کنید.

از خرید سیب زمینی های با پوست چروکیده، جوانه زده، نقاط نرم و شل، دارای لک های سبز و تیره خودداری کنید.

سطح سیب زمینی نباید دارای شکاف وبریدگی باشد.

 

نحوه نگهداری سیب زمینی

سیب زمینی ها را در مکانهای خنک، خشک و تاریک نگهداری کنید

بهترین دمای نگهداری سیب زمینی ۷-۱۰ درجه سانتی گراد است. دمای بیش از این باعث جوانه زدن و چروکیده شدن سیب زمینی میشود.

سیب زمینی را در دمای اتاق میتوان تا ۲ هفته نگهداری کرد.

سیب زمینی را در کنار پیاز نگهداری نکنید. چراکه گاز متصاعد شده از پیاز فساد سیب زمینی را سرعت می بخشد.

سیب زمینی را درون کیسه پلاستیکی نگهداری نکنید. سیب زمینی ها را در سبد و یا ظروفی که گردش هوا در اطراف آن بخوبی صورت میگیرد نگهداری کنید.

از نگه داری سیب زمینی در درون یخچال خودداری ورزید. چراکه در دماهای پایین نشاسته موجود در سیب زمینی به قند تبدیل میگردد. این امر باعث شیرین شدن سیب زمینی و تیره و قهوه ای رنگ شدن زود هنگام سیب زمینی ها هنگام پخت و سرخ کردن میشود.